عرضه بذرهای هیبرید تجاری تولید داخل به بازار بزودی

عرضه بذرهای هیبرید تجاری تولید داخل به بازار بزودی

لیمو بلاگ: با دستیابی پژوهشگران پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی به دانش فنی تولید لاین های اینبرد والدینی و اقدامات صورت گرفته در زمینه تلاقی لاین های منتخب و شناسایی هیبریدهای برتر گیاه فلفل دلمه ای امید می رود اولین بذور هیبرید تجاری حاصل از لاین های تولید داخل تا 1401 به بازار عرضه شوند.


به گزارش لیمو بلاگ به نقل از ایسنا، دکتر مهران عنایتی شریعت پناهی، رئیس بخش کشت بافت و سلول پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری طرح اشاره کرد: هم اکنون بیش از ۹۸ درصد بذور سبزی و صیفی جات مصرفی کشور وارداتی است که طبق آمارهای غیررسمی بیش از ۲۰۰ میلیون دلار صرف واردات آنها می شود. چالش اساسی در تولید بذور هیبرید تجاری، دسترسی به فناوری تولید لاین های اینبرد والدینی است که شرکت های خارجی تولیدکننده بذر حاضر به انتقال این دانش به دیگران نیستند.
وی اشاره کرد: طی تحقیقات صورت گرفته در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی به دانش تولید لاین های اینبرد والدینی گیاه فلفل دلمه ای رنگی دست پیدا کرده ایم و در چارچوب قرارداد همکاری با شرکت کشت و صنعت جوین، امیدواریم تا سال ۱۴۰۱ اولین بذرهای هیبرید تجاری حاصل از تولید لاین های اینبرد والدینی در کشور را به کشاورزان ایرانی عرضه نماییم.
شریعت پناهی اشاره کرد: تحقیقات مشابهی هم در زمینه تولید لاین های اینبرد والدینی بذور هیبرید خیار در پژوهشگاه در حال انجام می باشد که امیدواریم با همکاری شرکت های علاقمند، روند تولید تجاری بذرهای هیبرید این گیاه را نیز در کشور آغاز نماییم.
وی درباره اهمیت دستیابی به دانش تولید بذرهای هیبرید و علت برتری این نوع بذور نسبت به نمونه های غیرهیبرید اظهار داشت: تولید بذور هیبرید F1 به سبب افزایش قابل توجه عملکرد، قیمت بالا و امکان محافظت طبیعی از حقوق اصلاح گر، کارآمدترین و جذاب ترین تکنولوژی برای موسسات تولید بذر سبزی و صیفی است. در مورد گیاهانی مانند فلفل و خیار از آنجائیکه دستیابی به لاین های مناسب بوسیله روش های اصلاح کلاسیک، مشکل و قابلیت تلاقی بین گونه های فلفل، محدود است؛ لذا، تولیدکنندگان بذر علاقه ای به تولید بذر این قبیل محصولات به روش اصلاح کلاسیک ندارند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به قراردادی که شهریورماه سال قبل برای همکاری در تولید ارقام هیبرید و آزاد گرده افشان فلفل دلمه ای و ثبت ارقام تجاری آنها بین پژوهشگاه بیوتکنولوژی و یکی از شرکت ها امضا شده است، اظهار نمود: فاز نخست این قرارداد شامل انجام آزمون های آزمایشگاهی و گلخانه ای بمنظور شناسایی لاین های اینبرد دابلد هاپلوئید مناسب (با قدرت ترکیب پذیری عمومی بالا) برای تهیه رقم هیبرید یا آزاد گرده افشان انجام گرفته است. این تحقیقات باید ظرف یک سال به نتیجه می رسید که باتوجه به پیشرفت سریع پروژه، مراحل اولیه فاز دوم قرارداد را هم که تلاقی لاین های والدینی منتخب و تولید بذر هیبرید/آزاد گرده افشان آزمایشی است آغاز نموده ایم.
وی اشاره کرد: فاز اول قرارداد که انتخاب لاین های برتر خالص ژنتیکی (لاین های دابلد هاپلوئید) برای تولید بذور هیبرید فلفل دلمه ای است از پروژه های جریان ساز است که به تولید و ارزیابی هیبریدهای تاپ کراس حاصل از تلاقی لاین های دابلد هاپلوئید مادری با لاین آزاد گرده افشان تستر و شناسایی شش لاین برتر دابلد هاپلوئید با ترکیب پذیری عمومی بالا برای انجام تجزیه دای الل منجر گردید. مرحله بعد ارزیابی قدرت ترکیب پذیری خصوصی انواع تلاقی های دوتایی ممکن بر روی لاین های منتخب است که در این راستا، کشت بذور هیبریدهای دوگانه از هفته جاری در گلخانه های پژوهشگاه و شرکت کشت و صنعت جوین شروع شده و امیدواریم در ماه های آینده لاین های دارای ترکیب پذیری خصوصی بالا بعنوان مواد والدینی برای تولید هیبریدهای F1 و بذور سنتتیک شناسایی شوند.
شریعت پناهی اشاره کرد: امیدواریم تا آخر سال، کشت و مقایسه ارقام هیبرید یا آزاد گرده افشان به دست آمده با بهترین ارقام هیبرید وارداتی را انجام داده و در سال آینده نسبت به معرفی و ثبت ارقام برتر هیبرید یا آزاد گرده افشان فلفل دلمه ای با همکاری موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال اقدام نماییم. امید است در سال بعد اولین بذرهای هیبرید تولید داخل که تمام زنجیره تولید آن در داخل کشور طی شده با مشارکت شرکت کشت و صنعت جوین به بازار ارائه شود.
رئیس بخش کشت بافت و سلول پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در آخر در پاسخ به این پرسش که آیا علاوه بر فلفل دلمه ای و خیار در زمینه تولید بذر هیبرید صیفی جات دیگر مانند گوجه فرنگی هم در پژوهشگاه اقدامی صورت گرفته یا نه اظهار داشت: در مورد گیاه گوجه فرنگی، سیستم های درون شیشه ای در ایران و خارج چندان موفق نبوده و تحقیقات آزمایشگاه ما هم که از مراکز پیشرو در این عرصه در سطح بین المللی است روی روش مولکولی و غیرفعال سازی ژن های موثر در اتصال سانترومر کروموزوم ها به رشته های دوک و اختلال در جدا شدن کروموزوم ها برای ایجاد لاین القاگر و در نهایت رسیدن به گیاه هاپلوئید متمرکز شده است. امیدواریم تحقیقات ما دراین زمینه که جزء پروژه های در مرزهای دانش روز دنیا است تا سال آینده به نتایج خوبی برسد.
درباب خیار نیز دانش فنی کامل شده و در ماههای آتی لاینهای دابلد هاپلویید خیار تولید و آماده همکاری با بخش خصوصی برای ارزیابی و معرفی هیبرید (مشابه آنچه برای فلفل انجام دادیم) هستیم.
در زمینه تولید بذور هیبرید سایر گونه های سبزی و صیفی جات هم آمادگی داریم در صورت اعلام نیاز و سفارش بخش خصوصی تحقیقات مشابهی را آغاز نماییم.




منبع:

1399/04/04
12:11:47
5.0 / 5
2388
این مطلب لیمو بلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در لیموبلاگ
نظرات بینندگان لیموبلاگ در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲