ابداع سنسور تشخیص دهنده كورتیزول در خون توسط محققان ایرانی
لیمو بلاگ: محققان ایرانی موفق به ساخت سنسور جدیدی شده اند که می تواند سطح هورمون استرس در بدن را تنها با بررسی یک قطره خون مشخص نماید.
به گزارش لیمو بلاگ به نقل از ایسنا و به نقل از ساینس آلرت، این سنسور که با فرآیندهایی مشابه تولید تراشه های کامپیوتری تولید شده، بسیار ارزان تر و ساده تر از تست های آزمایشگاهی پیچیده است و می تواند جایگزین مناسبی برای آنها باشد.
در این تحقیقات هورمون کورتیزول مورد بررسی قرار گرفت این هورمون خیلی از جنبه های مختلف سلامت فیزیکی و روانی را تنظیم می کند. بعنوان مثال سطح بالای کورتیزول می تواند موجب ایجاد مشکلات خواب و حملات اضطرابی شود.
رضا محمودی مهندس برق و کامپیوتر از دانشگاه "راتگرز"(Rutgers) می گوید: استفاده از نانوحسگرها به ما این امکان را می دهد که مولکول های کورتیزول را بدون نیاز به سایر مولکول ها و ذراتی که بعنوان برچسب عمل می کنند، تشخیص دهیم.
برچسب های فلورسنت به ما امکان تشخیص مولکول های کورتیزول را می دهد اما این نانوحسگرها که از موی انسان نیز کم قطرترند نیازی به آن ندارند و بجای برچسب فلورسنت از فرایندی به نام "مقاومت در مقابل جریان الکتریکی" استفاده می نمایند.
این ریزتراشه قبل از آنکه مورد استفاده قرار بگیرد، آزمایش شد و ۶۵ نمونه خون از افرادی که گرفتار روماتیسم مفصلی بودند به وسیله آن مورد بررسی قرار گرفت. میزان تشخیص کورتیزول توسط این تراشه حدودا برابر با میزان استاندارد اندازه گیری شده توسط آزمایش تست الایزا(ELISA) بود. تست الایزا یک آزمایش ارزان و نسبتاً دقیق است که برای ردیابی آنتی ژن یا آنتی بادی بکار می رود.
این ریز تراشه ها نه فقط قادرند میزان کورتیزول را با قیمتی کم و با سرعت زیاد اندازه گیری کنند بلکه از آنها می توان جهت استفاده مکرر در محیط های غیر بیمارستانی بهره برد.
مهدی جوانمرد، مهندس برق و کامپیوتر از دانشگاه راتگرز می گوید: سنسور جدید ما پاسخ دقیق و قابل اعتمادی فراهم می آورد و امکان بررسی مدوام سطح کورتیزول در زمان واقعی را می دهد.
این سنسور می تواند برای اندازه گیری های غیرتهاجمی مانند بررسی کورتیزول در ادرار و بزاق نیز سازگار شود.
از چنین دستگاهی می توان جهت بررسی اثرگذاری یک دارو نیز بهره برد.
این سنسور هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و باید آزمایش های دیگری به وسیله آن روی نمونه خون های دیگری صورت گیرد اما این فناوری نشان از آینده ای دارد که در آن بررسی عملکردهای اساسی بدن راحت و ارزان خواهد بود.
به قول مهندس جوانمرد عدم نیاز این دستگاه به برچسب های مولکولی موجب می شود که برای دریافت نتیجه آن نیازی به دستگاه های بزرگ و میکروسکوپ های نوری نباشد و شاید روزی بتوان آنرا به اندازه یک جعبه کوچک درآورد و یا حتی روی یک مچ بند نصب کرد.
منبع: لیمو بلاگ
این مطلب لیمو بلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط در لیموبلاگ
نظرات بینندگان لیموبلاگ در مورد این مطلب